10 april 2017

Zonnepanelen

De prijzen voor een zonnepanelen installatie zijn de laatste jaren enorm gedaald dit maakt het interessanter om in deze vorm van duurzame energie te investeren. Met zonnepanelen voorzie je in je eigen energiebehoefte, dankzij de zon wek je gratis energie op.

Wat doen zonnepanelen precies? Ze zetten alle zonne-uren om in duurzame energie die je voor alles kan gebruiken zonder dat het je al te veel moeite kost. Het is een duurzame investering voor de toekomst. Je kan deze duurzaamheid uitbreiden door zonpanelen in combinatie met een zonneboiler en/of een condensatieketel te nemen. Het Expert-Deal platform bied meerdere producten aan, neem zeker eens een kijkje!

Is ons klimaat geschikt?

Je zou denken dat ons klimaat niet ideaal is voor zonnepanelen, fout! Wanneer de zon overdag niet schijnt wekken de zonnepanelen toch nog stroom op. In de zomer behaal je uiteraard de meeste opbrengst.

De ideale oriëntatie is tussen zuidoost en zuidwest met een hellingshoek van 35°. De meeste platte en schuine daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Het rendement blijft afhankelijk van een aantal factoren, namelijk; het soort paneel, locatie, orientatie, schaduwvorming en natuurlijk de weersomstandigheden. Samen met jouw installateur ga je bekijken wat de beste plaats zou zijn om zo het beste resultaat te behalen. Op een paar omstandigheden heb je geen invloed, maar op andere weer wel. Je kan zelf jouw soort zonnepaneel uitkiezen, ook de plaatsing heb je grotendeels zelf in de hand. Het weer uiteraard niet! Maar weet dat bewolking geen probleem hoeft te zijn. Ook in België is er genoeg zon om panelen optimaal te laten werken. Kijk jaarlijks eens na of jouw zonnepanelen niet vuil zijn, dit beïnvloed het rendement. Laat het onderhoud plaatsvinden bij de komst van de lente, want de zonnigste periode begint dan weer. Als reinigen van de panelen nodig is, dan is dit het moment!

Soms wordt er gedacht dat je een vergunning zou nodig hebben om zonnepanelen te plaatsen, dat is niet het geval. Het is toegestaan om zonder vergunning zonnepanelen te laten plaatsen. Het ligt natuurlijk anders voor een monumentaal pand, een beschermd stadsdeel of dorpsgezicht.

 

Wat is een Wattpiek?

Wattpiek is een kengetal waardoor het mogelijk is om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het wattpiek cijfer geeft het vermogen van een paneel weer, getest volgens standaardcondities, maar heeft niets te maken met de kwaliteit van het merk van jouw zonnepanelen.

Het zonnepanelenvermogen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). De opbrengst van energie opgewekt met zonnepanelen noem je kWh (kiloWattuur). Deze kWh van de panelen heb je nodig om te berekenen Wat de terugverdientijd van jouw zonnepanelen is.

Zonnepanelen kunnen tot wel 25 jaar mee gaan. Het is wel belangrijk dat je je zonnepanelen goed onderhoud, vraag hierover meer informatie aan uw installateur.

 

Wat is de terugverdientijd?

De Gemiddelde terugverdientijd bedraagt zo’n 8 jaar. Andere factoren dan de kWh zijn; het aantal zonpanelen, hun vermogen en de stroomprijs per kWh op de markt. Het lijkt misschien lang voordat je de investering van jouw zonnepanelen hebt terugverdiend, maar denk terug aan de levensduur (25 tot 30 jaar). De aankoopkost speelt ook een grote rol als je het hebt over de terugverdientijd, daarom is het zeer belangrijk dat je goed vergelijkt.

 

Brice Janssens Expert-Deal

 

 

 

Vacatures

 • Administratief medewerker

  Profiel: Je bent administratief sterk. Je zorgt voor een vlekkeloze communicatie zowel intern als extern....Lees meer

 • Sales medewerker

  Ben jij een commercieel talent met sterke communicatieve vaardigheden ? Profiel: Nieuwe bedrijven benaderen en...Lees meer

Bekijk alle vacatures

Ervaringen

 • Offertes reeds na enkele dagen en tevreden over mijn investering.

  Mevr. Verbist, Hasselt

 • Via jullie website een offerte aanvraag gedaan en goed kunnen vergelijken!

  Dhr. Van Baard, Schoten